12 Years a Slave (2013) kijken? Stream nu films op mejane.com met gratis specials. Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup, een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met...
12 Years a Slave

12 Years a Slave

Drama
Taal: Engels Jaar: 2013 Duur: 2 u 9 min

Noord-Amerika negentiende eeuw. Solomon Northup, een ontwikkelde zwarte man met een talent voor muziek, woont met zijn vrouw en kinderen in Saratoga, New York. Op een dag wordt hij ontvoerd en verkocht als slaaf. Niemand luistert naar Solomon wanneer die beweert een vrij man te zijn. Terwijl hij de gruweldaden van het leven als een slaaf moet ondergaan, droomt hij van een terugkeer naar huis.

Historisch drama Emotioneel Slavernij Rauw realisme 19e Eeuw Zuidelijke plantages

Het is helaas niet mogelijk om deze film te kijken omdat je je buiten de regio bevindt waar wij deze film mogen aanbieden.
Ben je woonachtig in Nederland of België? Log dan in met je meJane account om de film wel te kunnen bekijken.
NL Stereo 16:9
Anoniem
Mochten de Oscars voor beste film en beste regisseur straks naar het slavendrama 12 Years a Slave en Steve McQueen gaan, dan zou dat niet alleen vanwege het 'belangrijke' onderwerp zijn, of vanwege het feit dat McQueen daarmee de eerste zwarte regisseur zou zijn die die eer te beurt valt. Zijn historische drama – naar de memoires van de vrij geboren, zwarte Amerikaan Solomon Northup, die twaalf jaar lang als slaaf gemaltraiteerd werd – heeft Hollywoods sympathy vote geeneens nodig en is sowieso een van de meest intense, aangrijpende en beheerste films van de jongste maanden.

Deze film komt ook voor in:

Reviews

An
Er kan niet genoeg aan de wereld worden kenbaar gemaakt hoe het voor de mensen geweest is in die tijd en het helaas nog gaande is op de wereld. Fantastische film die me raakte. Totaal niet langdradig of saai als je de realiteit onder ogen kunt zien.Het is geen amusement maar wel een film met een onderwerp wat niet vergeten mag worden.
Hans
Geprobeerd deze indrukwekkende film te bekijken maar na een half uur afgehaakt. Te indringend voor het moment, niet iets om bij te kunnen ontspannen met een zak chips. Het rauwe menselijke leed komt wel heel erg op je af, in al zijn schaamteloosheid. Tip: kijk 'm als een documentaire, bij voorkeur overdag.
Geert
Knappe verfilming van het gelijknamige boek, van de hand van de persoon die dit allemaal zelf meemaakte. Wanneer Solomon met valse voorwendselen weggelokt wordt begint voor hem een leven van 12 jaar als slaaf alle mogelijke vernederingen ondergaan. Hij verhuist geregeld van slavendrijver naar slavendrijver, de ene nog slechter dan de andere. Zal hij ooit zijn familie terugzien en hersteld worden in zijn eer als vrij man? Zeer knappe film, hard om zien soms, en vooral omdat je weet dat dit allemaal is gebeurd en niet enkel voor hem maar miljoenen zwarten hebben dit leed moeten ondergaan. De cast doet het verhaal alle eer aan, een verhaal dat je niet onbewogen kan laten.
Anoniem
Goede film met een indrukwekkend verhaal. Hier en daar zou het verhaal wel wat verder uitgewerkt/toegelicht kunnen zijn maar dat zou de film ook weer te langdradig kunnen maken.
De leidende rollen worden op indrukwekkende wijze gespeeld en geven waarschijnlijk een zeer realistisch beeld van hoe het er indertijd aan toe ging.
Een film waar je na afloop nog wel even over nadenkt. Zeer zeker de moeite waard!
Jan
Ik begrijp niet waarom iedereen zo enthousiast is over deze film. Slavernij was uiteraard verschrikkelijk en het verhaal van deze man ook. Maar als je dat al weet dan voegen deze 2u aan zielige beelden niets toe. Als film is het een saai, traag verhaal, kan het plot in 10 woorden samenvatten: "Man wordt gevangen, heeft vreselijke tijd en *** *** ***" (het einde zal ik niet verklappen).
Anoniem
Uiteraard kan je met dit soort films wel het bekende verhaal verwachten. Het wordt toch altijd wel interessanter als je nagaat dat het verhaal op waarheid gebaseerd is. Dan verbaas je je nog meer wat een beroerd bestaan het was voor de zwarte mensen in die tijd. De juiste acteurs op de plek. Een boeiende film die het kijken waard was...
Anoniem
Goede film
Mieke
Het is een film die van het begin tot het einde een enorme indruk nalaat. Een fantastisch mooi en realistisch beeld van hoe de slavernij was zoveel jaar geleden. De wreedheid, het onrecht en de pijn die in deze film wordt weergegeven laat volgens mij niemand onberoerd.
Alexander
Deze Amerikaanse-Engelse coproductie werd geregisseerd door de Engelse filmmaker Steve McQueen, vooral bekend van "Shame" (2011). Dit waargebeurde verhaal wordt mooi verteld, wordt uitstekend in beeld gebracht en weet te ontroeren. Chiwetel Ejiofor, een Engelse acteur met Nigeriaanse roots, speelt op uitstekende wijze de rol van hoofdpersonage 'Solomon Northup'. Ook Michael Fassbender is erg overtuigend als de verschrikkelijke plantagebezitter 'Edwin Epps'. Maar de show wordt volgens veel kijkers gestolen door de Mexicaanse actrice met Keniaanse roots Lupita Nyong'o, die onvergetelijk is in haar rol van de mishandelde slavin 'Patsy'. Er is ook een leuke bijrol voor Brad Pitt als de Canadese abolitionist 'Bass'. Deze vrij realistische film kreeg terecht drie Oscars, werd overladen met allerlei andere prijzen en valt zeker aan te bevelen.
Nicole
Ben het eigenlijk helemaal eens met de onderstaande reviews. Wat een waanzinnige, aangrijpende en mooie verfilming. De hoofdrolspeler(s) Chiwetel Ejiofor als Solomon en Lupita Nyong'o als Patsy zetten een prachtige personage neer (respect). De film heeft mij kippenvel verzorgd van begin tot het einde, wat een harde en ontroerende film, die echt wel even blijft hangen (trekt echt door merg en been)! Zelfs Brad Pitt komt nog even voorbij met een gastrol en hij is ook een van de producers van deze film. Daarbij ook mijn complimenten naar de regisseur Steve McQueen. Al met al (ondanks de harde realiteit) een prachtig waargebeurd verhaal. Deze film verdient het ook zeker om gezien te worden, het is toch ook een stukje geschiedenis dat niet vergeten mag worden!
Anoniem
Wat 'n fantastische film. De Oscars zijn terecht. De hoofdrolspelers - ook de 'slechte' - spelen hun rol zeer geloofwaardig. De plantagehouders waren de nazi's van hun tijd. In onze tijd niet meer voor te stellen. Als het verhaal helemaal zo gegaan is, vraag ik me toch af hoe het Patsy is vergaan. Ongelooflijk dat - tot voor kort - de blanken in Amerika en in Z.Afrika zich nog zo misdroegen. Al met al een aangrijpende film. Een 9 1/2 waard.
jessica
Een prachtige drama film gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film duurt wel heel lang maar het is zo'n indrukwekkend verhaal dat de film niet gaat vervelen. Het gaat over een vrij man die word ontvoerd en verkocht als slaaf. Verder moet je gewoon zelf kijken, verschrikkelijk dat dit ooit is gebeurd! Fantastische acteur ook! Ik geef de film een 8.
Stefan
Door merg en been... Deze film gaat je niet in je koude kleren zitten. Wat een verhaal, en wat een realistische verfilming. Goed acteerwerk en spannend tot de laatste minuut. En dan te bedenken dat het op waarheid gebaseerd is! Pfff, moet effe bijkomen van deze film. Deze zal ik niet gauw vergeten... Ik geef een 9.
Anoniem
Op waar gebeurd verhaal gebaseerd, indrukwekkende acteerprestaties van hoofdrolspler Chiwetel Ejiofor maar vooral en -bovenal- van Lupita Nyong'o (Patsey) die daarvoor meer dan terecht een Oscar voor kreeg.

Af en toe is de film een beetje traag maar dat zorgt er ook voor dat het verhaal langzaam steeds verder onder je huid kruipt.

Mooi verfilmd en gelukkig niet voorzien van die typische Amerikaanse dikke filmsaus met psychologische geluids-, beeld en ploteffecten wat het direct ongeloofwaardig en ongemakkelijk maakt, wat weer afbreuk doet aan de kracht van het verhaal.

Chapeau voor regissuer Steve McQueen die erin geslaagd is een realistisch en triest beeld weer te geven van die inktzwarte periode in de (Amerikaanse) geschiedenis.
loading