De film Oppenheimer geregisseerd door Christopher Nolan vormt een indrukwekkende biografische schets van J Robert Oppenheimer de architect van de atoombom Nolan bekend om zijn
background image

Oppenheimer

Door Eva, 24-11-2023

De film 'Oppenheimer', geregisseerd door Christopher Nolan, vormt een indrukwekkende biografische schets van J. Robert Oppenheimer, de architect van de atoombom. Nolan, bekend om zijn unieke stijl, brengt een karakterdrama dat diep duikt in het leven en de psyche van Oppenheimer; van zijn vroege fascinatie voor kwantummechanica tot zijn leiderschap van het Manhattanproject en de latere worsteling met de gevolgen van zijn werk.

Cillian Murphy speelt de hoofdrol op een manier die zowel majestueus als aangrijpend is, ondersteund door de bekwame cinematografie van de Nederlandse Hoyte van Hoytema. De film wisselt tussen verschillende tijdperken in Oppenheimers leven, een stijlkenmerk van Nolan, en gebruikt herhaling om de toenemende spanning naar de climax op te bouwen. Het biedt een gedetailleerde blik op Oppenheimers intellectuele reis, zijn persoonlijke dilemma's en de ethische vraagstukken rond de atoombom.

Nolans benadering mengt de conventies van een traditionele biopic met zijn kenmerkende complexiteit en diepgang. Dit resulteert in een film die zowel een intensiteit als een filosofische lading heeft, die zeldzaam is in Hollywood-biografieën. Het verhaal vertelt over Oppenheimers leven, zijn wetenschappelijke prestaties, politieke strijd, en persoonlijke demonen.

De film slaagt erin de kijker mee te slepen in de paradoxen van Oppenheimer's leven en werk, net zoals hij dat deed met de paradoxen van de kwantummechanica. Het toont zijn roem en tragiek, zijn trots en angst, zijn egoïsme en slachtofferschap. Met krachtige dialogen en memorabele scènes, waaronder een visueel verbluffende weergave van de Trinity-test, brengt Nolan de historische en emotionele lading van Oppenheimers leven en nalatenschap naar het grote scherm.

Naast Cillian Murphy verzamelde Nolan een indrukwekkende cast met onder meer Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh en nog meer grote namen die we niet zullen verklappen! Het lijkt wel of iedere rol, hoe klein dan ook, door een A-list acteur gespeeld wordt.

Deze drie uur lange historische biopic maakte filmgeschiedenis: ondanks dat de film geen onderdeel is van een franchise haalde het een box office van bijna 1 miljard dollar! Het is een film die niet alleen het verhaal van Oppenheimer vertelt, maar ook de universele angst voor de vernietigende kracht van de atoombom verkent, waardoor het een blijvende indruk achterlaat op de kijker. 

Bekijk film

Actueel

  • Priscilla

    Door Eva, 2024-04-26

    Recensie

    We kennen allemaal Elvis Presley, maar wie was Priscilla Presley? Sofia Coppola (Lost in Translation) schreef, regisseerde en produceerde Priscilla, een fenomenale biopic. Een soort 'behind closed doors', een verfilming van de memoires 'Elvis and Me' (1985) door Priscilla. Coppola over Priscilla:... Lees meer

  • Ferrari

    Door Eva, 2024-04-19

    Recensie

    "Michael Mann puts you in the driver's seat. The cars were beautiful and absolutely savage."  "A deadly passion. A terrible joy. First great car movie with great racing and a great human story." Venice Film Festival, augustus 2023. Een zeven-minuten durende ovatie klinkt na de vertoning van... Lees meer

  • Argylle

    Door Eva, 2024-04-12

    Recensie

    Don't let the cat out of the bag... Spionnen op oorlogspad! "The book is phenomenal sweetie, but what happens next...?" Matthew Vaughn (Kingsman) regisseerde Argylle, een Brits-Amerikaanse film geschreven door Jason Fuchs naar een roman van Elly Conway. Heerlijk een gemakkelijke en schimmige film... Lees meer

loading