De film Oppenheimer geregisseerd door Christopher Nolan vormt een indrukwekkende biografische schets van J Robert Oppenheimer de architect van de atoombom Nolan bekend om zijn
background image

Oppenheimer

Door Eva, 24-11-2023

De film 'Oppenheimer', geregisseerd door Christopher Nolan, vormt een indrukwekkende biografische schets van J. Robert Oppenheimer, de architect van de atoombom. Nolan, bekend om zijn unieke stijl, brengt een karakterdrama dat diep duikt in het leven en de psyche van Oppenheimer; van zijn vroege fascinatie voor kwantummechanica tot zijn leiderschap van het Manhattanproject en de latere worsteling met de gevolgen van zijn werk.

Cillian Murphy speelt de hoofdrol op een manier die zowel majestueus als aangrijpend is, ondersteund door de bekwame cinematografie van de Nederlandse Hoyte van Hoytema. De film wisselt tussen verschillende tijdperken in Oppenheimers leven, een stijlkenmerk van Nolan, en gebruikt herhaling om de toenemende spanning naar de climax op te bouwen. Het biedt een gedetailleerde blik op Oppenheimers intellectuele reis, zijn persoonlijke dilemma's en de ethische vraagstukken rond de atoombom.

Nolans benadering mengt de conventies van een traditionele biopic met zijn kenmerkende complexiteit en diepgang. Dit resulteert in een film die zowel een intensiteit als een filosofische lading heeft, die zeldzaam is in Hollywood-biografieën. Het verhaal vertelt over Oppenheimers leven, zijn wetenschappelijke prestaties, politieke strijd, en persoonlijke demonen.

De film slaagt erin de kijker mee te slepen in de paradoxen van Oppenheimer's leven en werk, net zoals hij dat deed met de paradoxen van de kwantummechanica. Het toont zijn roem en tragiek, zijn trots en angst, zijn egoïsme en slachtofferschap. Met krachtige dialogen en memorabele scènes, waaronder een visueel verbluffende weergave van de Trinity-test, brengt Nolan de historische en emotionele lading van Oppenheimers leven en nalatenschap naar het grote scherm.

Naast Cillian Murphy verzamelde Nolan een indrukwekkende cast met onder meer Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt, Florence Pugh en nog meer grote namen die we niet zullen verklappen! Het lijkt wel of iedere rol, hoe klein dan ook, door een A-list acteur gespeeld wordt.

Deze drie uur lange historische biopic maakte filmgeschiedenis: ondanks dat de film geen onderdeel is van een franchise haalde het een box office van bijna 1 miljard dollar! Het is een film die niet alleen het verhaal van Oppenheimer vertelt, maar ook de universele angst voor de vernietigende kracht van de atoombom verkent, waardoor het een blijvende indruk achterlaat op de kijker. 

Bekijk film

Actueel

 • Je verrai toujours vos visages

  Door Eva, 2024-02-23

  Recensie

  Je verrai toujours vos visages betekent "Ik zal voor altijd jullie gezichten zien". Het is de nieuwe film van Jeanne Herry, bekend van de indrukwekkende Pupille (In Safe Hands) die ook op meJane.com te zien is. Herry schuwt geen ingewikkelde films, ook ditmaal tackelt ze een zwaar onderwerp. In... Lees meer

 • The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

  Door Eva, 2024-02-16

  Recensie

  Fenomenaal, verrassend en vervaarlijk... Francis Lawrence regisseerde de langverwachte prequel van The Hunger Games uit 2012, gebaseerd op Suzanne Collins' roman The Ballad of Songbirds and Snakes. Panem, 64 jaar voordat Snow de tirannieke heerser werd van het rijk en evenzo lang voordat Katniss... Lees meer

 • Freelance

  Door Eva, 2024-02-14

  Recensie

  Freelance 'He's coming out of retirement, to kick ass and to take aim.'   Voormalig Special Forces-held Mason Pettits (John Cena) heeft een dodelijk saaie kantoorbaan. Met tegenzin accepteert hij een job als freelance bodyguard voor een uitgebluste journaliste Claire Wellington (Alison... Lees meer

loading