quotA seat of their pants thriller with some savagely comic humor and a twist at the end that will keep you watching until the very last momentquot- Alice Troughton regisseurIn
background image

The Lesson

Door Eva, 05-04-2024

"A seat of their pants thriller with some savagely comic humor and a twist at the end that will keep you watching until the very last moment..."
- Alice Troughton, regisseur

In New York op het Tribeca Film Festival 2023, vond de premiere van The Lesson plaats, een literaire thriller met film noir vibes, duister en complex.

Het verhaal speelt zich af in een sfeervolle setting, een statig landgoed in Oxfordshire. Denk aan weelderige tuinen en grandioze bomen. J.M. Sinclair (fantastisch gespeeld door Richard E. Grant) en zijn vrouw Hélène Sinclair (Julie Delpy) huren een tutor in voor hun zoontje Bertie (Stephen McMillan), Liam (Daryl McCormack). Richard E. Grant over zijn rol; 'Zijn creatieve bron is opgedroogd en hij moet zijn toevlucht nemen tot de ergste uitvluchten die je maar kunt bedenken'. 

Liam is een jonge romanschrijver en wordt uitgenodigd om als tutor op het landgoed van zijn idool te gaan wonen. Daar krijgt hij een plaats in de driehoeksverhouding tussen Bertie en zijn vader, een wereldberoemde auteur, en moeder, een kunsthandelaar. J.M. Sinclair zit in een writer's block en is onmachtig dit te boven te komen. Wat ongecompliceerd leek, wordt al snel een ingetogen wereld van verraad, jaloezie, lust en eeuwige roem. Je voelt constant het verdriet van de mysterieuze dood van de oudste zoon, het hangt als een schaduw over het landgoed. Het steeds woester wordende pianospel van Liam symboliseert zijn groeiende gevoel van machteloosheid. De film is intelligent, intellectueel en intrigerend en maakt dat je niet kunt wachten op de ontknoping. Zal het allemaal samenkomen of exploderen...

Wat een topcast! Een paar uitgelicht; Richard E. Grant (1957) is acteur, auteur en regisseur. Hij heeft een formidabele carrière achter de rug in onder andere Withnail And I, The Scarlet Pinmpernel, Jack & Sarah, L.A. Story, Dracula, The Hound Of The Baskervilles, Gosford Park & The Iron Lady en Wah-Wah.

Julie Delpy (1969) is een Frans-Amerikaanse feministe, actrice, regisseur, screenwriter en singer-songschrijfster. Ze startte al op haar veertiende in een film van Jean-Luc Godard, Détective. Ze speelde verder in onder meer Two days in Paris, Two days in New York, Europa Europa, Killing Zo en de Before trilogie. 

Daryl McCormack (1993) is een veelbelovende Ierse acteur. Hij speelde onder andere in Fair City, Peaky Blinders, Pixie en Good Luck to You, Leo Grande. Ook verschijnt hij regelmatig in het theater. 

De Schotse jonge acteur Stephen John William McMillan (1999), ken je misschien uit Outlaw King,  Educated , The North Water en  Boiling Point.

Het landgoed, het kleine aantal acteurs en de verstilde soundtrack benadrukken het gevoel van een besloten wereld, een wereld van rijkdom en onzichtbare tralies. Een wereld waar mensen leren en lijden.

Richard E. Grant; 'Icarus vliegt te dichtbij de zon, dat is het materiaal voor menselijk drama'. 

Bekijk film

Actueel

 • Dream Scenario

  Door Eva, 2024-05-17

  Recensie

  'I like movies that are original feeling of brandnewness, tell aren't afraid to tell a different kind of story'- Nicolas Cage "Dream Scenario" is een black comedy maar tegelijkertijd een blijmoedige Amerikaanse film uit 2023, geschreven en geregisseerd door de getalenteerde Noorse filmmaker... Lees meer

 • Stop Making Sense (40th anniversary)

  Door Eva, 2024-05-10

  Recensie

  The explosion of fun is real. We were having fun as a band but it is coming from the audience!- David Byrne Een van de beste concertfilms aller tijden. Stilzitten is geen optie.- De Volkskrant De legendarische concertfilm Stop Making Sense over Talking Heads van regisseur Jonathan Demme uit 1984... Lees meer

 • The Zone of Interest

  Door Eva, 2024-05-03

  Recensie

  'Het alledaagse en het onbevattelijke komt op verpletterende wijze samen' - De Volkskrant Een film over de Holocaust zoals je 'm nog nooit gezien hebt. The Zone of Interest ging in mei '23 in première op het 76e Cannes Film Festival en werd direct bejubeld. Om de regie en script writing... Lees meer

loading