Nijmeegs auteur en dichter Jaap Robben schreef de veelgeprezen roman Zomervacht Eentje die onder andere als Boek van de Maand bij de Wereld Draait Door gekozen werd Bevlogen regisseur
background image

Zomervacht

Door Eva, 26-01-2024


Nijmeegs auteur en dichter Jaap Robben schreef de veelgeprezen roman Zomervacht. Eentje die onder andere als Boek van de Maand bij de Wereld Draait Door gekozen werd. Bevlogen regisseur Joren Molter maakte er samen met filmschrijfster Britt Snel en crew een juweeltje van. Rauw en ontroerend tegelijk. Drie jaar was Molter bezig met de voorbereiding van de film; vanuit huis, vanuit cafe's 'anders is het zo allenig.' Bezig met emoties; 'ik vind het echt gek dat mensen eigenlijk niet echt kunnen communiceren over hun gevoelens. En eigenlijk maak ik daar altijd films over'. Op het 43e Nederlands Film Festival in Utrecht was Zomervacht de slotfilm. 

Het is zomer op een Franse camping vlakbij het dorpje Saint-Arnaque. Florian Legters, production designer; 'Een verlaten caravanpark. Toen wij hier voor het eerst kwamen stonden alle caravans netjes naast elkaar. Maar dit is goud, hier moeten we gewoon gaan draaien!' Het hele terrein werd in drie maanden omgebouwd tot een realistische filmset, een ruige leefwereld in de openlucht. 

Brian (Jarne Heylen) is 13 en woont met zijn vader Maurice (Mischa Hulshof) in een camper tussen het schroot, het contact met zijn moeder is verbroken. Brian ziet zijn vader weinig, hij werkt veel en ze zitten constant in geldproblemen. Vaak worden ze bijna de caravan uitgeschopt omdat de huur niet is betaald. Contact met Brians moeder is er niet en de liefde tussen vader en zoon is ook ver te zoeken, Maurice is een lompe vent die geen emoties toont. Dan vertelt hij dat Brians oudere broer Lucien tijdelijk bij hen komt wonen omdat de zorginstelling waar hij nu woont hiervoor een vergoeding van 2.000 geeft. Brian blijkt uiteindelijk volledig verantwoordelijk te zijn voor Lucien (Joel in t Veld), die verstandelijk en lichamelijk gehandicapt is. Helpen met eten, wassen, drinken. 

Een verhaal met allerlei sombere elementen, een vader die slecht zorgt voor zijn kinderen, een zoon die zijn gehandicapte broer moet verzorgen, en een jongen van 13 die eigenlijk totaal niet geleerd heeft hoe de wereld eruit ziet. Een film waarin je langzaam groeit van ongemak, ongeloof en verdriet naar begrip en wat meer hoop voor een betere toekomst. 

Deze geniale debuutspeelfilm van Joren Molter is een prachtaanvulling op de Nederlandse films. Oog voor detail, perfecte sets, en de vrijheid die hij geeft aan acteurs is voel- en merkbaar. Schitterende acteerprestaties ook bereikt door de liefde die Molter geeft aan de acteurs en de enorme zorg van het filmteam. 

Joel in t Veld (Lucien) leeft in het echte leven met cerebrale parese, een houding- en bewegingsstoornis. Hij is lichamelijk maar niet verstandelijk gehandicapt en wilde al zijn hele leven acteren. In deze film krijgt hij die kans. Jarne Heylen (Brian) is 16 en draagt de film; 'Ik speel Brian. De kleine broer van Lucien. Meer de rol van oppas en verpleger. Ik vind het wel interessant want dat is niet iets wat je in het dagelijks leven doet. Het is een uitdaging!'  Hij weet Brian met precisie en focus neer te zetten als een boefje die zoveel liefde tekort komt. En die uiteindelijk veel liefde weet te geven. Joren Molter; 'Enerzijds hoop ik met de film te kunnen laten zien dat mensen die beperkt zijn lang niet zo beperkt zijn. Anderzijds dat mensen die geen beperking hebben in heel veel gevallen juist heel beperkt kunnen zijn'. 

Een film gemaakt met een missie, Molter wil de filmindustrie inclusiever maken en zou het zo mooi vinden als mensen met een beperking daarin deel kunnen nemen. De dynamiek tussen Jarne en Joel is grandioos. Joel; 'het is wel een achtbaan. Ik ben al een half jaar ermee bezig. En we zijn door heel veel hoepels gesprongen. In de film spelen we broers. Maar ondertussen bijna ook in het echt. En we halen heel veel kattenkwaad uit'. 

Zomervacht is geproduceerd door Family Affair Films en het Belgische Polar Bear in coproductie met de NTR. De film is met steun van het Nederlands Filmfonds gerealiseerd.

Bekijk film

Actueel

 • Je verrai toujours vos visages

  Door Eva, 2024-02-23

  Recensie

  Je verrai toujours vos visages betekent "Ik zal voor altijd jullie gezichten zien". Het is de nieuwe film van Jeanne Herry, bekend van de indrukwekkende Pupille (In Safe Hands) die ook op meJane.com te zien is. Herry schuwt geen ingewikkelde films, ook ditmaal tackelt ze een zwaar onderwerp. In... Lees meer

 • The Hunger Games: The Ballad of Songbirds & Snakes

  Door Eva, 2024-02-16

  Recensie

  Fenomenaal, verrassend en vervaarlijk... Francis Lawrence regisseerde de langverwachte prequel van The Hunger Games uit 2012, gebaseerd op Suzanne Collins' roman The Ballad of Songbirds and Snakes. Panem, 64 jaar voordat Snow de tirannieke heerser werd van het rijk en evenzo lang voordat Katniss... Lees meer

 • Freelance

  Door Eva, 2024-02-14

  Recensie

  Freelance 'He's coming out of retirement, to kick ass and to take aim.'   Voormalig Special Forces-held Mason Pettits (John Cena) heeft een dodelijk saaie kantoorbaan. Met tegenzin accepteert hij een job als freelance bodyguard voor een uitgebluste journaliste Claire Wellington (Alison... Lees meer

loading