Nijmeegs auteur en dichter Jaap Robben schreef de veelgeprezen roman Zomervacht Eentje die onder andere als Boek van de Maand bij de Wereld Draait Door gekozen werd Bevlogen regisseur
background image

Zomervacht

Door Eva, 26-01-2024


Nijmeegs auteur en dichter Jaap Robben schreef de veelgeprezen roman Zomervacht. Eentje die onder andere als Boek van de Maand bij de Wereld Draait Door gekozen werd. Bevlogen regisseur Joren Molter maakte er samen met filmschrijfster Britt Snel en crew een juweeltje van. Rauw en ontroerend tegelijk. Drie jaar was Molter bezig met de voorbereiding van de film; vanuit huis, vanuit cafe's 'anders is het zo allenig.' Bezig met emoties; 'ik vind het echt gek dat mensen eigenlijk niet echt kunnen communiceren over hun gevoelens. En eigenlijk maak ik daar altijd films over'. Op het 43e Nederlands Film Festival in Utrecht was Zomervacht de slotfilm. 

Het is zomer op een Franse camping vlakbij het dorpje Saint-Arnaque. Florian Legters, production designer; 'Een verlaten caravanpark. Toen wij hier voor het eerst kwamen stonden alle caravans netjes naast elkaar. Maar dit is goud, hier moeten we gewoon gaan draaien!' Het hele terrein werd in drie maanden omgebouwd tot een realistische filmset, een ruige leefwereld in de openlucht. 

Brian (Jarne Heylen) is 13 en woont met zijn vader Maurice (Mischa Hulshof) in een camper tussen het schroot, het contact met zijn moeder is verbroken. Brian ziet zijn vader weinig, hij werkt veel en ze zitten constant in geldproblemen. Vaak worden ze bijna de caravan uitgeschopt omdat de huur niet is betaald. Contact met Brians moeder is er niet en de liefde tussen vader en zoon is ook ver te zoeken, Maurice is een lompe vent die geen emoties toont. Dan vertelt hij dat Brians oudere broer Lucien tijdelijk bij hen komt wonen omdat de zorginstelling waar hij nu woont hiervoor een vergoeding van 2.000 geeft. Brian blijkt uiteindelijk volledig verantwoordelijk te zijn voor Lucien (Joel in t Veld), die verstandelijk en lichamelijk gehandicapt is. Helpen met eten, wassen, drinken. 

Een verhaal met allerlei sombere elementen, een vader die slecht zorgt voor zijn kinderen, een zoon die zijn gehandicapte broer moet verzorgen, en een jongen van 13 die eigenlijk totaal niet geleerd heeft hoe de wereld eruit ziet. Een film waarin je langzaam groeit van ongemak, ongeloof en verdriet naar begrip en wat meer hoop voor een betere toekomst. 

Deze geniale debuutspeelfilm van Joren Molter is een prachtaanvulling op de Nederlandse films. Oog voor detail, perfecte sets, en de vrijheid die hij geeft aan acteurs is voel- en merkbaar. Schitterende acteerprestaties ook bereikt door de liefde die Molter geeft aan de acteurs en de enorme zorg van het filmteam. 

Joel in t Veld (Lucien) leeft in het echte leven met cerebrale parese, een houding- en bewegingsstoornis. Hij is lichamelijk maar niet verstandelijk gehandicapt en wilde al zijn hele leven acteren. In deze film krijgt hij die kans. Jarne Heylen (Brian) is 16 en draagt de film; 'Ik speel Brian. De kleine broer van Lucien. Meer de rol van oppas en verpleger. Ik vind het wel interessant want dat is niet iets wat je in het dagelijks leven doet. Het is een uitdaging!'  Hij weet Brian met precisie en focus neer te zetten als een boefje die zoveel liefde tekort komt. En die uiteindelijk veel liefde weet te geven. Joren Molter; 'Enerzijds hoop ik met de film te kunnen laten zien dat mensen die beperkt zijn lang niet zo beperkt zijn. Anderzijds dat mensen die geen beperking hebben in heel veel gevallen juist heel beperkt kunnen zijn'. 

Een film gemaakt met een missie, Molter wil de filmindustrie inclusiever maken en zou het zo mooi vinden als mensen met een beperking daarin deel kunnen nemen. De dynamiek tussen Jarne en Joel is grandioos. Joel; 'het is wel een achtbaan. Ik ben al een half jaar ermee bezig. En we zijn door heel veel hoepels gesprongen. In de film spelen we broers. Maar ondertussen bijna ook in het echt. En we halen heel veel kattenkwaad uit'. 

Zomervacht is geproduceerd door Family Affair Films en het Belgische Polar Bear in coproductie met de NTR. De film is met steun van het Nederlands Filmfonds gerealiseerd.

Bekijk film

Actueel

  • Priscilla

    Door Eva, 2024-04-26

    Recensie

    We kennen allemaal Elvis Presley, maar wie was Priscilla Presley? Sofia Coppola (Lost in Translation) schreef, regisseerde en produceerde Priscilla, een fenomenale biopic. Een soort 'behind closed doors', een verfilming van de memoires 'Elvis and Me' (1985) door Priscilla. Coppola over Priscilla:... Lees meer

  • Ferrari

    Door Eva, 2024-04-19

    Recensie

    "Michael Mann puts you in the driver's seat. The cars were beautiful and absolutely savage."  "A deadly passion. A terrible joy. First great car movie with great racing and a great human story." Venice Film Festival, augustus 2023. Een zeven-minuten durende ovatie klinkt na de vertoning van... Lees meer

  • Argylle

    Door Eva, 2024-04-12

    Recensie

    Don't let the cat out of the bag... Spionnen op oorlogspad! "The book is phenomenal sweetie, but what happens next...?" Matthew Vaughn (Kingsman) regisseerde Argylle, een Brits-Amerikaanse film geschreven door Jason Fuchs naar een roman van Elly Conway. Heerlijk een gemakkelijke en schimmige film... Lees meer

loading