quotMichael Mann puts you in the drivers seat The cars were beautiful and absolutely savagequotquotA deadly passion A terrible joy First great car movie with great racing and
background image

Ferrari

Door Eva, 19-04-2024

"Michael Mann puts you in the driver's seat. The cars were beautiful and absolutely savage." 

"A deadly passion. A terrible joy. First great car movie with great racing and a great human story."

Venice Film Festival, augustus 2023. Een zeven-minuten durende ovatie klinkt na de vertoning van regisseur Michael Mann's (Heat, Last of the Mohicans) nieuwste film. Ferrari, het merk van snelheid en succes, pracht en praal, kwaliteit en luxe. Mann baseerde de gelijknamige film op een bestseller van sportjournalist Brock Yates, Enzo Ferrari - The Man and the Machine (1991).

Zomer 1957. Enzo Ferrari (Adam Driver) is de grondlegger van raceautobedrijf Ferrari en van het Italiaanse Scuderia Ferrari Grand Prix motor racing team. Enzo is visionair, complex, hypochondrisch, bijgelovig en zelfzuchtig. Geboren in 1898 in Modena. Na het verliezen van zijn broer en vader tijdens WOI bleef hij arm en berooid achter. Door zijn onmetelijke ambitie om te innoveren en te winnen, werkte Enzo Ferrari zich op van zijn bescheiden begin als monteur bij Alfa Romeo. Zijn vrouw Laura (Penélope Cruz) is ontzettend belangrijk in het bedrijf maar hun huwelijk is kwetsbaar. Het jaar ervoor hebben ze hun zoon Dino verloren en het verdriet is immens. 

'Ze is gebroken. Ik moest deze vrouw een stem geven. Ze vertegenwoordigt zoveel vrouwen in de hele wereld'.

- Penélope Cruz

Daarnaast worstelt Enzo met zijn geheime relatie met minnares Lina Lardi (Shailene Woodley) en de officiële erkenning van hun zoon Piero. 

In dat jaar overtroeft Maserati Ferrari en een faillissement dreigt. In een poging om het tij te keren leggen Enzo en zijn team de focus op de Mille Miglia, een fenomenale race dwars door Italië. In die tijd waren het straatraces; de wegen slechts afgezet door strobalen. Veiligheid voor coureurs en publiek heeft nog nauwelijks aandacht. Maar het winnen van de Mille Miglia zou wel eens precies zijn wat het bedrijf nodig heeft. 

Een fantastische cast! Naast Adam Driver, Penelope Cruz en Shailene Woodley is er ook Gabriel Leone als Alfonso de Portago. En na Ferrari speelt hij een fantastische rol in de miniserie Senna, over de legendarische autocoureur Ayrton Senna. Hij zegt zelf over racen 'De adrenalinekick is ongelooflijk. Het is een van die ervaringen die echt uniek zijn'. Mr Dreamy Patrick Dempsey als Piero Taruffi is briljant in deze film, in real life is hij professioneel autocoureur en Mann liet hem graag al zijn stunts zelf doen. En Mann over Cruz; 'Her performance is thoral and funny and powerful and passionate. Penelope is a force of nature. If she believes something it's in every molecule in her body'.

Het beeld, het geluid, de cinematografie!

Petro Scalia is de film editor, een levende legende, hiervoor werkte hij onder meer aan Gladiator, the Martian, JFK en Blackhawk Down. De film heeft al meer dan $43 miljoen wereldwijd opgeleverd en kreeg lovende kritieken. 

Zit je in de Formule 1 sfeer...? Op meJane kijk je ook de met een Oscar bekroonde film Ford vs Ferrari, met in de hoofdrollen Matt Damon, Christian Bale en Jon Bernthal.  Dit verhaal gaat over de samenwerking tussen ontwerper Carroll Shelby en autoracer Ken Miles.

 

Bekijk film

Actueel

  • Priscilla

    Door Eva, 2024-04-26

    Recensie

    We kennen allemaal Elvis Presley, maar wie was Priscilla Presley? Sofia Coppola (Lost in Translation) schreef, regisseerde en produceerde Priscilla, een fenomenale biopic. Een soort 'behind closed doors', een verfilming van de memoires 'Elvis and Me' (1985) door Priscilla. Coppola over Priscilla:... Lees meer

  • Argylle

    Door Eva, 2024-04-12

    Recensie

    Don't let the cat out of the bag... Spionnen op oorlogspad! "The book is phenomenal sweetie, but what happens next...?" Matthew Vaughn (Kingsman) regisseerde Argylle, een Brits-Amerikaanse film geschreven door Jason Fuchs naar een roman van Elly Conway. Heerlijk een gemakkelijke en schimmige film... Lees meer

  • The Lesson

    Door Eva, 2024-04-05

    Recensie

    "A seat of their pants thriller with some savagely comic humor and a twist at the end that will keep you watching until the very last moment..."- Alice Troughton, regisseur In New York op het Tribeca Film Festival 2023, vond de premiere van The Lesson plaats, een literaire thriller met film noir... Lees meer

loading