Nova Zembla (2011) kijken? Stream nu films op mejane.com met gratis specials. Nova Zembla vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz...
Nova Zembla

Nova Zembla

Avontuur Drama Nederlandstalig
Taal: Nederlands Jaar: 2011 Duur: 1 u 45 min

Nova Zembla vertelt het legendarische, waargebeurde verhaal van de avontuurlijke ontdekkingsmissie van Willem Barentsz (Derek de Lint), dat destijds is opgetekend door het jonge bemanningslid Gerrit de Veer (Robert de Hoog).In het 16e eeuwse Amsterdam waarin de scheepsbemanning wordt samengesteld is Gerrit de Veer assistent van de bekende dominee Petrus Plancius (Jan Decleir) en bovendien verliefd op diens mooie dochter Catharina (Doutzen Kroes). Als grote initiator van de ontdekkingsreis besluit Plancius heimelijk om de bleue Gerrit mee te sturen op de expeditie van Barentsz en Heemskerck (Victor Reinier) om te bewijzen de liefde van zijn dochter waard te zijn. De reis wordt een voortdurende strijd. Niet alleen tegen stormen, sneeuw en ijs - maar ook moet Gerrit zich zien te handhaven te midden van 'door alle wateren gewassen' ruwe zeebonken. Alleen een slimme weesjongen, Jan (Jochum van der Woude), kiest vanaf het begin zijn kant. De zee en de natuur onttrekken zich aan alle wetten. Het schip van Barentsz komt muurvast te zitten in het ijs en dreigt te worden gekraakt door gigantische ijsschotsen. De bemanning is gedwongen het houten vaartuig te verlaten. Op het barre Nova Zembla bouwen ze een hut om te overleven en de winter door te komen. De omstandigheden zijn erbarmelijk - de problemen zijn zonder tal: de levensgevaarlijke 'witte beren', de snijdende vrieskou, het gebrek aan vers voedsel... maar vooral ook: de anderen. Maandenlang kleumen 'op elkaars lip'..... dat houdt geen mens vol zonder gek te worden. Is er een weg terug naar de bewoonde wereld? Zijn de kaarten van de dominee wel betrouwbaar? Weet Barentsz het moreel van zijn mannen op peil te houden? En zal Gerrit de liefde van zijn leven weer in zijn armen sluiten?

Het is helaas niet meer mogelijk om deze film te kijken. De leverancier van deze film heeft het recht om Nova Zembla aan te bieden ingetrokken. Het kan zijn dat de film op een later moment wel weer kan worden aangeboden.
Stereo 16:9
Nicole
Een schitterde, echt schitterende film. Dit is de beste Nederlands film die ik ooit heb gekeken, ben ook helemaal onder de indruk. Dat deze film zo geweldig was had ik niet verwacht. Ook grote complimenten aan de maker van deze film, Reinout Oerlemans, die dit waargebeurd verhaal geweldig verfilmd heeft!!(Een prachtige ode aan de opvarende van Nova Zembla)! Ook de acteurs hebben hun rol/personage heel goed neergezet. Deze film is spannend, realistisch, emotioneel/ontroerend en indrukwekkend, ook heel goed en mooi gefilmd. Dit is echt een film die je aan het hart gaat en niet snel vergeet. Ik heb van begin tot het einde genoten van deze film, echt helemaal Top!!

Reviews

Janke
Een echte Hollandse film! Ik kan er wel van genieten! Ik vind het verhaal mooi en echt. Ook goed gespeeld door de jonge acteur. De film is spannend en je blijft geboeid kijken. Doutzen Kroes voegt zeker iets toe, niet vanwege haar acteerprestaties, maar wel vanwege haar rol (als enige vrouw), waarmee ze de motivatie en drijfveer is van zowel de hoofdrolspeler als de kijker om het verhaal te 'overleven'.
Jj
Nova Zembla is een mooie film, maar wat ik erin mis is een bepaalde lijn. Het is tijdens het kijken van de film niet duidelijk wat het hoogtepunt van de film moet zijn: de thuiskomst, waarvan de matrozen zeggen dat het dáár om gaat als je zeeman bent, de vraag of Catharina op Gerrit wacht en of ze met hem mag trouwen of het doel dat Gerrit zichzelf gesteld heeft: schrijver worden. Dat neemt niet weg dat het een leerzame film is. En Doutzen Kroes in een witte jurk op een schommel, dat wil je niet missen!
Marion
Mooi gefilmd en een boeiende film, aanrader...

Brian en Marion
Debby
Ik vond het een erg verrassende film. Er wordt een erg realistisch beeld gegeven. Ook vond ik de acteurs erg overtuigend. Leuke film, een echte aanrader voor een avondje op de bank. Het is ook erg leuk dat de film gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Dit maakt de film nog spannender. Ik zou hem zeker kijken.
Cor
Ik heb de film bekeken omdat ik van vrienden heb gehoord over de inhoud van de film. Zeker de moeite waard om te gaan kijken. Goed verhaal en ik denk dat de waarheid weer eens boven tafel komt. Dus iedereen die van spanning houdt, kijken naar deze film. Ik geef de film een 8 vanwege de actie in deze film. Groeten Cor.
Anoniem
Op zich wel een leuke film, ben normaal geen fan van Nederlandse films. Hier zat wel een mooi verhaal in. Vond het zelf wel mooi om te zien omdat het ook een stukje geschiedenis in zit.
Is wel een aanrader, ook voor mensen die geen fan zijn van Nederlandse films.
Geef de film zelf wel 7 punten!
Peter
Leuke film maar had er wel wat meer van verwacht. Vond niet alles even geloofwaardig overkomen en snap niet dat het stervenskoud is en ze ene moment wel handschoenen en mutsen dragen en andere moment niet meer terwijl het nog steeds super koud is... In die kou doe je toch niet je muts e.d. af? Verder wel goed gespeeld en voor een NL film goed gedaan.
Chris
Leuke film voor een regenachtige zondagmiddag. Acteerprestaties van Doutzen Kroes en Semmy Schilt vielen in positieve zin op. Mooie special effects. Voor de rest had ik er wel meer van verwacht. Leuk verhaal, maar vond het gedeelte op Nova Zembla te langdradig. Had meer actie en spanning in gemogen. Ik huurde de film in 3D en vond het weinig toevoegen.
Bart
Buiten sneeuw, binnen Nova Zembla. Mooi verhaal, beetje melodramatisch zeker door de muziek. Soms wel erg donker, zoals in het verhaal bedoeld is, maar daardoor niet erg prettig kijken. Los daarvan mooie beelden en leuk om zo de geschiedenis in te gaan. Klein beetje jammer dat het een wat flauw happy end heeft, maar ken de geschiedenis niet goed genoeg om te weten of dat ook op waarheid gebaseerd is.
Anoniem
Ik was op basis van de reviews wat sceptisch, omdat de meningen over deze film verdeeld zijn. De film viel mij absoluut niet tegen. Voor een Nederlandse film nu eindelijk eens gevloek en seks in normale proporties. De film heeft mij geboeid van begin tot eind. Spannend verhaal en erg fraai weergegeven. Zonder meer de moeite waard!
Anoniem
Ik heb de film samen met mijn zoon bekeken. Hij kwam net terug van een stage in Spitsbergen. De omgevingsbeelden zagen er echt uit! Die ijsvlaktes, de wind en het onherbergzame! Ik ben opgegroeid met 'de Scheepsjongens van Bontekoe' en ik herkende veel bootverhalen. Af en toe wat langdradig, maar dat past wel bij het verhaal. Wachten op het einde van de winter duurt lang! Een mooie geschiedenisles!
Kees
Veel over de film gehoord, onlangs gekeken. Totaliteit een aardige film, bij sommige acteurs was het acteren matig.
hannah
Een mooie film voor op donkere winterse dagen. Zeker een aanrader voor wie houdt van avontuurlijke reizen, geschiedenis of aardrijkskunde.
Sophia
Een mooi historisch verhaal, maar eigenlijk gebeurt er niet zo heel veel. 3D kijken is natuurlijk een belevenis en het acteerwerk was goed. Maar om het nou alleen daarom zo'n goeie film te noemen...
Marian
Een aardige film. Zeker als je van geschiedenis houdt. Je krijgt een aardig beeld van hoe de tocht destijds verlopen is. En je krijgt het koud als je naar het verblijf op Nova zembla kijkt. Geschiedkundig misschien niet helemaal juist. Maar toch een "must see". Zeker omdat het een film van Nederlandse bodem is.
Andres
Leuke film, met continu prachtige 3D beelden en effecten, wij hebben ervan genoten. Zeker een aanrader om je 3D tv eens goed uit te proberen. Ik heb niet goed begrepen waarom deze film zo slecht ontvangen is, de kwaliteit van de beelden is, vind ik, gelijk aan die van internationale toppers als Avatar. Het verhaal van Avatar blinkt ook niet uit, maar de 3D kwaliteit vergoedt veel, net als dat in Nova Zembla het geval is.
Fred
Goeie film van onze eigen Reinout Oerlemans. Helaas niet de 3D versie kunnen bekijken, maar dat doet niets af aan het originele verhaal van Willem Barentz' reis naar Nova Zembla en de overwintering aldaar na de schipbreuk. De eerste filmrol van Doutzen Kroes laat zien dat ze ook kan acteren en wellicht gaan we haar vaker zien in een film.
Samad
De trailer was erg spannend en we hadden hoge verwachtingen van deze film. We hebben de 3D versie gekozen. Vooral de omgeving, het ijs en de natuur zijn erg mooi in 3D. Het verhaal vonden we wat langdradig. Voor een Nederlandse film niet slecht. De acteurs kwamen geloofwaardig over. Al met al geen topfilm, maar een dikke zeven!
Rommie
Veel over deze film gehoord en was er erg nieuwsgierig naar. Maar nog niet de tijd gehad om hem te bekijken. Gisteren was het zover, samen met manlief en de jeugd voor de buis. Moest eerst even inkomen, maar eenmaal in de film te zitten begint het wel een leuke film te worden.
Moet wel eerlijk bekennen dat ik iets meer van de film had verwacht, maar het was ondanks dit toch een leuke film. Ook de jeugd vond het een leuke film. Dus wel een aanrader.
Claudine
Wauw!! Ondanks dat deze film super mega tegenviel, is hij wel prachtig in 3D!! Vele verhalen die ik had gehoord en de trailer die ik had gezien, hebben mij doen benieuwen. Helaas viel de film mij tegen. Af en toe miste ik stukjes verhaal, alsof de film ontzettend is ingekort?! Persoonlijk vond ik de acteurs wel precies in het verhaal passen.
Rogier
Erg goede film van Nederlandse bodem. Sfeer van die tijd komt perfect naar voren (al ben ik daar zelf niet bij geweest natuurlijk ;). Knap camera-, acteer- en regisseerwerk... voor een werk van Nederlandse bodem!
Leon
We wilden deze film al heel lang kijken, maar omdat we de trailer hadden gezien, nog steeds geen geschikt moment gevonden. De trailer deed heftiger aan dan de film uiteindelijk was. Wij hebben de film gewoon in 2D gekeken. Totaal gezien was het een knap gemaakte film. Wat jammer is dat Nederlandse films altijd een grof en banaal onderdeel moeten hebben, zo ook hier. Ik snap dat dat de tijdgeest is, maar het had wat minder expliciet hoeven te zijn. Doutzen is een prachtige vrouw, maar geen actrice. De mannelijke hoofdrolspeler vonden we wel goed. Prachtige opnames in de sneeuw, inlevende in de situatie is het natuurlijk heftig en voor ons niet helemaal geloofwaardig, maar goed, prima voor een avond vermaak.
Judit
Wauw, wat een prachtige 3D versie! Geweldige kwaliteit met mooie effecten en vergezichten. Oooh, wat jammer dat er weinig tempo in de film zat. Er is veel op het ijs gefilmd.
Het is een film die je zonder veel aandacht kan volgen, aardig om gezien te hebben, maar niet geschikt om nogmaals te herzien. Jammer, want het geschiedenisverhaal is indrukwekkend.
Rens
Nova Zembla. Zeer geschikt om daar de eerste Nederlandse 3D film van te maken. Dankzij het aanschaffen van een Blu-ray speler kreeg ik een code om deze film te kijken. Anders was de film denk ik aan mij voorbij gegaan.
De film is mij snel voorbij gegaan. Waarschijnlijk omdat ik mijn aandacht er niet helemaal bij kon houden. Het acteren zat wel goed, ook dat van Doutzen Kroes. Ondanks dat de film gebaseerd is op het verhaal van Nova Zembla, had het makkelijk een film op zichzelf kunnen zijn. Zoveel dingen erbij verzonnen om de film beter te maken. Wat dat betreft is het beter als je niks verwacht van de film, in verhouding met de geschiedenis waar het op is gebaseerd. Zo krijg je een gewone film te zien, die leuk is om te kijken op een saaie zondagmiddag. Geen perfecte film, maar wel leuk om een keer gezien te hebben.
Sandra
Best een mooi verhaal en mooi gemaakt maar ik had meer van de film verwacht. Catarina, gespeeld door Doutzen Kroes, kon volgens de media geweldig spelen. Vond ik zelf persoonlijk tegenvallen. Gerrit van de Veer gespeeld door Robert de Hoog acteerde wel heel goed. De film had wel best een mooi einde.
Anoniem
Leuke film voor een rustige avond. Verwacht niet te veel van Doutzen, die is vooral in de film om de verkoop te bevorderen. Ik vond de rol van de schrijver goed gespeeld. Vind het wel erg in 'onze tijd' vormgegeven... Met name de interpersoonlijke verhoudingen zijn m.i. niet authentiek middeleeuws... Maar goed, het is ook geen documentaire. Het verhaal heeft me wel geboeid. Mooie beelden. Redelijk goed werk dus van de makers.
Hildo
Ik vond Doutzen Kroes tegenvallen. Veel ophef over het feit dat ze in de film meespeelt, maar uiteindelijk maar een heel klein rolletje met zeer weinig woorden. Verder een redelijk voorspelbaar en langdradig verhaal waar niet heel veel onverwachte spanning in zit.
Verder wel een aantal goede spelers en het totaaloordeel van de film is wel voldoende.
Mathieu
De verhaallijn is op zich wel leuk en interessant. Er zijn echter wel een aantal zaken waar wij ons aan gestoord hebben en die het soms zelfs erg ongeloofwaardig maakten. Wanneer de mensen rillen van de kou maar hun gezicht is niet rood, wit of bevroren twijfelden we wat we nu moesten zien. Gemiste kans!
Anoniem
Matige film. Het zijn verrassend genoeg de special effects die het geheel nog een beetje opkrikken. Het acteerwerk is ronduit bedroevend en ook de primaire reden van mijn teleurstelling. Eigenlijk is het kickbokser Sem Schilt die hierin nog het beste uit de verf komt. Victor Reinier kan zich beter beperken tot reclame, want hij doet zelfs onder voor de rest van de ondermaatse cast.
Rianne
Fantastisch. Goede acteurs en goede setting. Ik had er veel over gehoord en er ook al kleine stukjes van gezien. Heel vroeger op de basisschool werd dat boek klassikaal gelezen en ik kreeg het altijd koud als ik zo'n verhaal las. Ik kreeg het ook in deze film koud! Deze film is een aanwinst voor Nederland.
Anoniem
Nova Zembla moest er voor zorgen dat hele scholen de weg naar de bioscoop zouden gaan vinden. Een film die dichtbij het oorspronkelijke materiaal blijft. Hierdoor krijgen we een soort geschiedenisles. Dus geen echte seksscènes in de film en het aandeel van Doutzen Kroes, die haar borst verborgen houdt, is minimaal. Mijn advies dus: ga kijken naar Nova Zembla en zorg ervoor dat de jeugd van tegenwoordig op een leuke manier geschiedenisles kan krijgen. Voor een Nederlandse film met een voor de filmwereld relatief laag budget van 7 miljoen is het voor de vrijdagavond best een leuke wegkijker.
Michel
Een leuke avonturenfilm, meer dan dat alleen.
Ronnie
Nova Zembla is het kijken waard. Ik had vantevoren gelezen dat men de verhaallijn wat saai vond maar de film heeft mij goed kunnen boeien. Mooie beelden van het oude Holland en natuurlijk Doutzen Kroes! Het enige dat mij tegenviel waren sommige special effects waarvan je duidelijk kon zien dat het computeranimaties waren. Al met al een mooie, spannende, Nederlandse film!
Anoniem
Reinout Oerlemans presteert het toch maar weer even om een geslaagde Nederlandse productie neer te zetten. Arnie heeft het inmiddels al ver geschopt en ik denk dat het beste zelfs nog moet komen. Degelijk acteerwerk, zelfs Doutzen weet zo nu en dan te overtuigen in deze op waarheid gebaseerde film. Goed camerawerk met werkelijk schitterende natuurbeelden afgewisseld. En zoals het in vrijwel alle Nederlandse films standaard is, ontbreken ook hier de blote borsten niet! Volkomen onnodig, maar typisch Nederlands. Desondanks een aanrader! ;-)
Martijn
Met grote verwachting aan de film begonnen, maar niet met een voldaan gevoel film geëindigd. Ligt niet aan het acteerwerk, maar meer aan de verhaallijn die niet echt boeiend is. Desalniettemin is het wel een Nederlands werk dat gezien moet worden. Maar voldoet naar mijn optiek niet aan de verwachting van een Nederlands meesterwerk.
loading